Forum dokładnie o wszystkim. Panuje tutaj przyjazna atmosfera i nikt nie jest banowany bez powodu ^^
Podajcie własną definicje słowa ROSÓŁ
Ciekawe ile WŁASNORĘCZNYCH definicji tego słowa powstanie.
Oto moja definicja:
Rosół - jest zupa, której za zadanie jest doprowadzenie człowieka do żygania. Na jej widok chce sie żygać. Jej partnerem życiowym jest naprzemian pomidorówka jak i kurczak.
Oto przysłowie, które mi się nabradziej spodobało: Rozebrać sie do rosołu.
Offline
Rosół – niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z kury lub kurczaka, sporządzana na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego. Podawana z makaronem typu nitki lub wstążki. W niektórych gospodarstwach domowych podawany z samodzielnie przyrządzonym makaronem.
Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Sposób przygotowania polega na gotowaniu mięsa drobiowego wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.
Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które w dawanych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Wywar ten zwano rozsół (czy rozsol), skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa.
Offline